Selecteer een pagina

Het komt geregeld voor; er wordt een nieuwe wet bedacht en iedereen interpreteert het anders. In mijn vorige blog heb ik een aantal van deze zaken aangekaart met betrekking tot de nieuwe wet consumentenbescherming. Het gevolg hiervan is vaak dat er door de bedrijven naar een eigen oplossing wordt gezocht die vervolgens de geaccepteerde standaard lijkt te worden.

Marktconforme oplossing voor consumentenbescherming

Dit lijkt ook het geval voor de aangepaste wet consumentenbescherming en de (schriftelijke) bevestiging die nodig is van de consument voor een geldige overeenkomst. Uit de markt kwamen alarmerende geluiden: het afbreukrisico is te groot en de conversieratio’s komen in het geding, het is onduidelijk voor de consument, het maakt de processen onnodig complex en lang. Onder andere energiemaatschappijen hebben, als gevolg hiervan, collectief gezocht naar een alternatieve oplossing.

De digitale bevestiging via e-mail

In plaats van de consument het contract ‘echt’ te laten ondertekenen, lijkt een digitale bevestiging via e-mail de nieuwe geaccepteerde standaard. De ACM sluit namelijk niet uit dat de handtekening digitaal mag worden verkregen. Saskia Bierlings: “Het digitaal verkrijgen van de bevestiging kan leiden tot problemen. Het is belangrijk te realiseren dat het moeilijker kan zijn om de bewijslast te overleggen.” Als u kiest voor een digitale bevestiging moet er nog steeds voldaan worden aan de schriftelijkheidseis. “Door te voldoen aan de schriftelijkheidseis vekleint u deze problemen, omdat u weet van wie de bevestiging afkomstig is.”

Digitaal bevestigen en de schriftelijkheidseis 

Het schriftelijkheidsvereiste schrijft voor dat:

  • Het contract voor uw klant zowel voor als na het bevestigen raadpleegbaar is;
  • De authenticiteit van het contract gewaarborgd is;
  • De locatie en het moment van bevestigen op de seconde precies wordt vastgelegd;
  • Er voldoende zekerheid is over de identiteit van de partijen.

We hebben opgemerkt dat er in de markt naar verschillende oplossingen wordt gezocht om de digitale bevestiging via e-mail te kunnen verkrijgen.

  1. Het contract wordt als bevestiging via de e-mail verzonden. Er is geen informatie beschikbaar over het openen van de e-mail of accepteren van de afspraken.
  2. Het contract wordt als bijlage in een e-mail verzonden. Op basis van het open- en klikgedrag van de consument wordt bepaald of het contract is geaccepteerd of niet. Er is hierbij dus geen sprake van een (digitale) bevestiging die de consument afgeeft.
  3. De consument ontvangt een e-mail met daarin een link naar een speciale downloadpagina voor het contract. Op deze pagina moet de consument expliciet digitaal bevestigen akkoord te gaan met het contract.

Het belang van de bevestiging

Niet iedere oplossing is even waterdicht, want alleen in de laatste oplossing geeft de consument expliciet aan akkoord te gaan met de gemaakte afspraken én wordt voldaan aan de schriftelijkheidseis. Zonder de digitale bevestiging van de consument is er nog steeds geen sprake van een geldige overeenkomst. Wij hebben dit proces voor een grote energiemaatschappij ingericht. Van enkele andere energiemaatschappijen weten we dat ze nog zoekende zijn naar een passende oplossing.

Desondanks neem ik mijn petje af voor de manier waarop de energiemaatschappijen binnen de lijnen van de wetgeving zoeken naar een manier die aansluit op hun bestaande processen. Dit getuigd van betrokken ondernemerschap om de wet toe te passen. En het helpt ons weer om onze processen beter op hun wensen te laten aansluiten.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van YourContract lite voor het digitaal bevestigen van contracten conform de wet consumentenrechten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Praat voor meer informatie met onze consultants

Contact

  • Door dit formulier te verzenden geef je aan dat wij je via enige mails relevante informatie mogen sturen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

4DMS
Lorentzlaan 3 – 5
3401 MX IJsselstein

030 850 18 00

KvK: 
08054165

BTW:
NL001542084B01

YourContract is onderdeel van:

Logo 4DMS