Selecteer een pagina

ICT ontwikkelingen gaan razendsnel. Twintig jaar geleden konden we ons maar moeilijk voorstellen dat we nu 24/7 kunnen bankieren, altijd en overal met iedereen in contact staan of dat iedere product via het Internet te koop is. Dit zorgt er onder andere voor dat grenzen vervagen. Grenzen tussen kanalen, maar ook grenzen tussen landen. Het gevolg hiervan is er steeds vaker sprake is van koop of handel op afstand. Dit vraagt ook om andere ondersteunende middelen.

De wetgeving van de digitale handtekening

De ontwikkeling van de digitale handtekening is dus enerzijds een gevolg van de toename van e-commerce. Anderzijds helpt de digitale handtekening de veiligheid op het Internet te vergroten. In 2000 is daarom in de Verenigde Staten de eerste wet aangenomen die de digitale handtekening rechtsgeldig stelt. In navolging op de Europese Richtlijn 99/93/EG is in Nederland in 2003 de Wet Elektronische Handtekeningen aangenomen. De status van digitale handtekeningen in Nederland en de Verenigde Status zijn geluk. Dit zorgt ervoor dat software partijen, groot en klein, hiermee de mogelijkheid hebben gekregen tot het ontwikkelen van mooie en innovatieve producten voor digitaal ondertekenen. Adobe EchoSign is hiervan een resultaat. YourContract is officeel partner van Adobe EchoSign en maakt zodoende gebruik van deze techniek.

Verschillende statussen van digitale handtekeningen

Lang niet alle landen zijn even ver als Nederland en de Verenigde Staten in de acceptatie en rechtsgeldigheid van digitale handtekeningen. Adobe weet als geen ander hoeveel voordeel digitale handtekeningen met zich meebrengen. Daarom proberen zij de transparantie over de status van digitale handtekeningen wereldwijd te vergroten. Als resultaat hiervan hebben zij de wereld ingedeeld in drie verschillende  categorieën.

Status digitale handtekeningen wereldwijd

  1. Landen waar elektronische handtekeningen dezelfde status hebben als de natte handtekening.
   In deze landen zijn elektronische en natte handtekeningen gelijk. Er kunnen uitzonderingen zijn voor sterk gereguleerde branches, zoals onroerend goed of de overheid. Maar vaak volstaat hierbij een overeenkomst voor het digitaal zaken doen. Nederland behoort tot deze categorie.
  2. Landen waar elektronische handtekeningen worden toegepast, maar die niet dezelfde status hebben als de natte handtekening.
   Elektronische handtekeningen mogen worden gebruikt in de rechtbank als bewijs, maar hebben niet dezelfde status als de natte handtekening. Dit betekent dat de rechter bepaald of het bewijs geldig is.
  3. Landen waar de status van elektronische handtekeningen onbekend is of er een sterke voorkeur bestaat voor natte handtekeningen.
   In deze landen bestaat een uitgesproken voorkeur voor natte handtekeningen en wordt de elektronische handtekeningen weinig toegepast.

De status van digitale handtekeningen in Nederland

Nederland behoort dus tot de hoogste categorie, namelijk categorie 1. Er wordt in Nederland al door meerdere partijen software aangeboden voor het digitaal ondertekenen van contracten en documenten. Hierbij zijn er grote verschillen waar te nemen in de techniek die wordt toegepast. Is het digitaal ondertekenen een doel op zich, of maakt het onderdeel uit van de gehele documentenstroom? Tevens wordt de veiligheid van het systeem onder andere bepaald door de data die gedurende het gehele proces wordt vastgelegd. Hierbij kan u als uitgangspunt nemen: hoe meer data er wordt vastgelegd, hoe zekerder u bent van wie het contract heeft ondertekend.

Denk dus goed na in welke bestaande processen u digitaal ondertekenen in wilt zetten. Vraag uzelf hier ook bij af wat er nodig is om het proces zo efficiënt mogelijk te maken. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van digitaal ondertekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

 Credits afbeeldingen: www.echosign.adobe.com en www.arx.com

Praat voor meer informatie met onze consultants

Contact

 • Door dit formulier te verzenden geef je aan dat wij je via enige mails relevante informatie mogen sturen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

4DMS
Lorentzlaan 3 – 5
3401 MX IJsselstein

030 850 18 00

KvK: 
08054165

BTW:
NL001542084B01

YourContract is onderdeel van:

Logo 4DMS